Hopp til innhold
Kunstneren og tyven
Kunstneren og tyven

Kunstneren og tyven

1 t 42 min, 9 år, Dokumentar

I Benjamin Rees kritikerroste og fengslende dokumentarfilm møter en maler tyven som stjal kunsten hennes – og ender opp med å male ham.

Under Sundance filmfestival vant filmen Special Jury Award for Creative Storytelling. Det er første gang en norskregissert dokumentar konkurrerer i Sundance, og filmen mottok strålende kritikker fra et samlet anmelderkorps. Ved lansering i USA i sommer, ble filmen igjen hyllet av kritikerne, og blir av flere betegnet som «The most remarkable film of the year» og figurerer på flere «årets beste filmer»-lister, bl.a hos Variety og BBC. Filmen er allerede solgt til nesten 50 land.

Under filmfestivalen i Haugesund vant den Andreasprisen, og juryen uttaler:
– Årets prisvinner forteller en oppsiktsvekkende historie om et særegent møte. Den lykkes til fulle med å minne oss på at ingen er bare det du først ser (…) Filmen bryter ned fasadene, og løfter fram en sterk humanitet og dype menneskelige bånd. Prisvinneren gnistrer av menneskeverd, kunst og kjærlighet.

Regissør Benjamin Ree om filmen:
– Da jeg var ferdig med dokumentaren Magnus gjorde jeg research på kunsttyverier – og kunsttyver – og en dag dukket plutselig denne saken opp, tyveriet av to malerier fra Galleri Nobel i Oslo. Jeg begynte umiddelbart å filme interaksjonen mellom maleren Barbora og tyven Karl-Bertil, fra fjerde gang de møttes. Det startet som en kort dokumentar, men så skjedde det så mye uventet og interessant, at jeg fortsatte å filme i nesten tre år – og jeg hadde ikke den fjerneste anelse om hva som kom til å skje underveis i prosjektet.

Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren «Magnus», hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Vis mer
 • Lengde: 1 t. 42 min.
 • Genre: Dokumentar
 • Sensur:
  Denne filmen har partier med mørk og urovekkende stemning, og inneholder beskrivelser av dramatiske hendelser. Den får derfor aldersgrense 9 år. Anbefales ikke under 12 år.
 • Språk: Engelsk/norsk
 • Originaltittel:
 • Produksjonsår: 2020
 • Nasjonalitet: Norge
 • Regi: Benjamin Ree
 • Skuespillere:
  Barbora Kysilkova og Karl-Bertil Nordland