Hopp til innhold
Hendelsen
Hendelsen

Hendelsen

1 t 35 min, 15 år, Drama

HENDELSEN er en sterk og kompromissløs adaptasjon av en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, Annie Ernaux’ tilbakeblikk på egne opplevelser med abort, da det fremdeles var forbudt i Frankrike på 1960-tallet.

Anne Duchesne (Anamaria Vartolomei) er en smart, ung student, som oppdager at hun er gravid. Brått ser livet hennes ut til å ta en helt annen vending enn hun hadde håpet og forventet. De dømmende blikkene lar ikke vente på seg, verken fra mannlige leger eller nære venninner, når Anne undersøker mulighetene for å ta abort. Hun risikerer fengselsstraff, og i ytterste konsekvens livet, ved å gjøre det.

I hovedrollen befester Vartolomei seg som et enormt skuespillertalent, ikke bare i kraft av sine uttrykksfulle øyne, men med et fysisk spill som gjør filmen til en intens opplevelse å sitte gjennom. Flere scener gir lyst til å snu seg vekk. Disse er ikke med kun som sjokkeffekt, men for å vise den brutale virkeligheten, og lar seeren kjenne det kvinneundertrykkende systemet på kroppen. Enda sterkere gjøres regissør Audrey Diwans adaptasjon av historiens tragiske aktualitet. Den er en viktig påminner om at kampen for å bestemme over egen kropp fortsatt ikke er over for alle kvinner.

REGISSØR
Audrey Diwan (f. 1980) er en fransk regissør og manusforfatter. Hun regisserte sin første film, Losing It, i 2019, og har skrevet manus til flere av ektemann Cédric Jimenez’ filmer. HENDELSEN ble valgt ut til konkurranseprogrammet ved Venezia Internasjonale Film Festival hvor den vant hovedprisen Gulløven.

Vis mer
 • Lengde: 1 t. 35 min.
 • Genre: Drama
 • Sensur:
  Denne filmen forteller om en kvinnelig student i 60-tallets Frankrike som blir uønsket gravid. Hun opplever et sterkt psykisk og sosialt press. Filmen har flere partier med mørk stemning, og inneholder scener med skildringer av illegal abort og intense smerter. Da dette antas å kunne virke urovekkende på 12-åringer, får filmen aldersgrense 15 år.
 • Språk: Fransk
 • Originaltittel:
 • Produksjonsår: 2021
 • Nasjonalitet: Frankrike
 • Regi: Audrey Diwan
 • Skuespillere:
  Anamaria Vartolomei Luana Bajrami Louise Orry-Diquero Kacey Mottet Klein Louise Chevillotte Pio Marmaï Sandrine Bonnaire