Hopp til innhold
Batman Begins – Reprise
8506.jpg

Batman Begins – Reprise

2 t 20 min, 15 år, Action

Bruce Wayne fikk sår på sinnet da han som liten gutt så foreldrene bli skutt og drept. Ungdomstiden ble fylt av forbrytelser, opprør og rastløse reiser verden rundt. Så innså Bruce hva han måtte vie livet til: Å redde Gotham City fra korrupsjon og forfall.

Hvordan kan en mann redde verden? Dette spørsmålet står med ildskrift for Bruce Waynes indre blikk fra barndommen av. Siden han så foreldrene bli drept på usselt vis har livet hans vært en balansegang mellom hevn og å videreføre farens edle innsats for Gotham City. For å få orden på tankene forsvinner Bruce fra Gotham i lang tid. Folk tror han er død, men Bruce er blitt en eventyrer på rastløs ferd verden rundt for å finne de viktige svarene om seg selv. Et møte med mystiske Ducard og en internasjonal, mektig liga fører til et oppgjør som endelig får Bruce til å se klart: Han må vende tilbake til Gotham og kjempe mot korrupte krefter som truer med å lamme den engang så stolte byen. Med sin trofaste butler Alfred som støtte begynner Bruce å forvandle seg til et symbol for noe han selv alltid har fryktet. Det avgjørende spørsmålet er om fiendene hans vil føle den samme frykten

Nattsvart helt i ny tolkning
Han står som en truende kontur foran Gothams mektige silhuett. «The Bat-Man» er blitt borgerverneren som byens borgere frykter, forakter eller beundrer. I over 60 år har han vært symbolet på håp og rettferdighet i en by som råtner av korrupsjon og moralsk forfall.
Batman ble lagd for DC Comics av Bob Kane, og helten viste seg fram første gang i bladet Detective Comics nummer 27 i mai 1939. Siden er han blitt et kulturelt fenomen som har favnet radioserier, TV-serier i både vanlig og animert form, spillefilmer, dataspill og tegneserier i tonnevis.
I «Batman Begins» får millioner av fans omsider fortalt historien om hvordan Bruce Wayne ble den skyggefulle flaggermushelten. Regissør Christopher Nolan har ønsket å fortelle historien mektig og mytisk, men tuftet på mer realisme enn i tidligere tolkninger.

Christopher Nolan
(regissør/manusforfatter)
Christopher Nolan ble anerkjent av kritikere og publikum for baklengs-thrilleren «Memento» (2000). Han mottok også en Oscar-nominasjon for manuset. «Insomnia» (2002), basert på Erik Skjoldbjærgs anerkjente norske film med samme navn, bekreftet Nolans talent. Allerede med sin første film, lavbudsjettsthrilleren «Following» (1998), hadde Nolan fått kritikerne til å sløse med godordene.

Christian Bale
(Bruce Wayne/Batman)
Christian Bale gjorde inntrykk som ung debutant i Steven Spielbergs krigsdrama «Solen rike» (1987). Han fortsatte å bemerke seg i voksen alder som frustrerte Ned Rosier i Jane Campions «Portrett av en dame» (1996) og som kynisk journalist i «Velvet Goldmine» (1998). Bale ble håndplukket til å spille hovedrollen i omstridte «American Psycho» (2000), og kritikerne var skjønt enige om at han kom svært godt fra oppgaven som den makabre børsmegleren Patrick Bateman.

Michael Caine
(Alfred)
2000 var kanskje Michael Caines beste år. Ikke bare fikk han sin andre Oscar-pris, for «Siderhusreglene» (1999). Han ble også slått til ridder av den engelske dronningen, og kunne dermed føye «Sir» til navnet. Det passer godt for en skuespiller som så mange ganger har personifisert det engelske, som i «Alfie» (1966), en film Caine mottok sin første Oscar-nominasjon for. Han ble siden nominert for «Sleuth» (1972) og «Educating Rita» (1983). Han kunne ta med statuetten hjem for første gang etter «Hannah og hennes søstre» (1986), en nyere klassiker signert Woody Allen.

Katie Holmes
(Rachel Dawes)
Katie Holmes er kjent for TV-seere verden over som Joey i serien «Dawson’s Creek» (1998). Hun var også med i Ang Lees kritikerroste «The Ice Storm» (1997). Hun har siden spilt i blant annet Curtis Hansons «Wonder Boys» (2000), Sam Raimis «The Gift» (2000) og Joel Schumachers «Phone Booth» (2002).

Liam Neeson
(Henri Ducard)
Liam Neeson er sist sett på norske kinoer som Godfrey i Ridley Scotts episke korstogsdrama «Kingdom of Heaven» (2005) og som seksualforskeren Alfred Kinsey i «Kinsey» (2004). Han ble Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle i Steven Spielbergs anerkjente «Schindlers liste» (1993). I senere år har han også besøkt en galakse langt borte, som Qui-Gon Jinn i «Star Wars episode 1 – den skjulte trussel» (1999).

Morgan Freeman
(Lucius Fox)
Morgan Freeman kunne nylig motta sin første Oscar-statuett, for Clint Eastwoods «Million Dollar Baby» (2004). Han har tidligere blitt nominert tre ganger: for «Street Smart» (1987), «Driving Miss Daisy» (1989) og «Frihetens regn» (1994). Blant mange andre filmer har Freeman spilt i «Glory» (1989), «Nådeløse menn» (1992), «Se7en» (1995), «Amistad» (1997), «Deep Impact» (1998) og «Nurse Betty» (2000).

Vis mer
 • Lengde: 2 t. 20 min.
 • Genre: Action
 • Språk:
 • Originaltittel:
 • Produksjonsår: 2005
 • Nasjonalitet: USA
 • Regi: Christopher Nolan
 • Manus: David S. Goyer
 • Skuespillere:
  Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe, Liam Neeson, Gary Oldman, Katie Holmes, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Linus Roache m. fl